Χίλια καλωσορίσατε φίλοι μου αγαπημένοι. Λέγομαι Μαρίνα Ζαχαρία, είμαι νηπιαγωγός και με χαρά σας υποδέχομαι στο διαδικτυακό μου φτωχικό.
Το Ιστολόγιό μου απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και όσους αισθάνονται ακόμη παιδιά και προτείνει ιδέες και εκπαιδευτικές δράσεις. Oι δημοσιεύσεις μας αποτελούν πρωτογενές υλικό, το οποίο έχουμε εφαρμόσει στις τάξεις του νηπιαγωγείου.
Το Περί...Νηπιαγωγών αισίως διανύει τον 11ο του χρόνο στο διαδίκτυο. Όταν ξεκινήσαμε το 2010, τα ιστολόγια για νηπιαγωγούς ήταν μετρημένα στα δάχτυλα. Τώρα απλά ελπίζουμε να αποτελούμε κι εμείς ένα φωτεινό αστέρι στο διαδικτυακό μικρόκοσμο.

Αν έχετε υλικό προς δημοσίευση στείλτε μου e-mail nipiagogoi@gmail.com

ΚΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ! ! !

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Η ΑΡΚΟΥΔΑ

1η Δραστηριότητα: Παραμύθι
Αφηγούμαστε στα παιδιά την ιστορία της Αρκούδας από τη μυθολογία:

"Η Καλλιστώ, ιέρεια του κυνηγιού, ήταν κόρη του βασιλιά Λυκάονα της Αρκαδίας και προστατευόμενη της θεάς Άρτεμης. Η ομορφιά της προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Δία, ο οποίος την πρόσθεσε στην ατέλειωτη σειρά των γυναικών του. Εξοργισμένη η Άρτεμη την έδιωξε από το περιβάλλον της. Η Καλλιστώ, έγκυος από τον πατέρα των θεών, περιπλανήθηκε μόνη στα πυκνά δάση της Αρκαδίας και γέννησε το γιο της, τον Αρκάδα, κάτω από ένα πλατάνι. Το συμβάν δεν ξέφυγε από τη ζηλόφθονη ματιά της Ήρας.
Η απατημένη σύζυγος του Δία αποφάσισε να τον εκδικηθεί μεταμορφώνοντας την Καλλιστώ σε αρκούδα.
Τα χρόνια πέρασαν και κάποτε, ενώ ο νεαρός Αρκάδας κυνηγούσε στα δάση, ξεπρόβαλε από τα φυλλώματα η μεταμορφωμένη του μάνα που έτρεξε με λαχτάρα να τον αγκαλιάσει. Τρομοκρατημένος ο γιος, βλέποντας την αρκούδα να έρχεται, ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει με το δόρυ του. Ο Δίας που δεν άντεξε τον πόνο της μητροκτονίας μετέφερε μητέρα και γιο στον ουρανό και τους μεταμόρφωσε σε αστερισμούς, για να χαίρονται εκεί αιώνια τις νύχτες, ο ένας κοντά στον άλλο. 

Η μητέρα έγινε ο αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου , η κορωνίδα του βόρειου ημισφαιρίου του ουρανού, και ο γιος της, ο Αρκάς, ο αστερισμός της Μικρής Άρκτου .
Όταν όμως η Ήρα κοίταξε στον ουρανό, κατάλαβε ότι οι δύο νέοι αστερισμοί ήταν έργο του άνδρα της. Παρήγγειλε αμέσως στον Ωκεανό να μην επιτρέψει ποτέ στους δύο αστερισμούς να αναπαυθούν στα υγρά βασίλειά του.
Από τότε είναι αειφανείς, δηλαδή ορατοί όλο το χρόνο και είναι καταδικασμένοι να μην ανατέλλουν, ούτε να δύουν, για να μη δροσίζονται ποτέ στη θάλασσα."


Γινόμαστε αστρονόμοι και βλέπουμε τη μεγάλη και τη μικρή άρκτο

Πόσα αστέρια την απαρτίζουν;

Τι σχήματα βλέπουμε;
Σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν;
Μπορούμε να το ζωγραφίσουμε κι εμείς;;;;;



2η Δραστηριότητα : Το παιχνίδι της Αρκουδίτσας Καλλιστούς


 

3η Δραστηριότητα: Συζήτηση                                                 
Συζητούμε με τα παιδιά για τους κινδύνους που αντιμετώπισε η αρκουδίτσα και τους καταγράφουμε για να τους θυμάται και να προσέχει την επόμενη φορά.
Επίσης συζητάμε για τη χειμέρια νάρκη που έπεσε η αρκούδα το χειμώνα. Ψάχνουμε στο διαδίκτυο να βρούμε ποια άλλα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη.


4η Δραστηριότητα: Κατασκευή Φωλιάς από κουτιά            
Zητούμε από τα παιδιά να φέρουν ένα αρκουδάκι από το σπίτι τους καθώς και ένα κουτί παπουτσιών. Tα παιδιά φτιάχνουν φωλιές για τα αρκουδάκια που έφεραν από το σπίτι τους.

5η Δραστηριότητα: Παιχνίδι - Δραματοποίηση

Το κάθε παιδί φτιάχνει τη φωλιά για το αρκουδάκι του και την τοποθετεί μέσα στο νηπιαγωγείο, σε όποιο σημείο πιστεύει ότι θα είναι ασφαλές το ζωάκι του.Με μουσική (εδώ σας δίνω του Prokofiev από το έργο "ο Πέτρος κι ο Λύκος") δραματοποιούμε την περιπέτεια της αρκουδίτσας με τα κουκλάκια που φέρανε από το σπίτι τους, αφού πρώτα οργανώνουμε κατάλληλα την τάξη...
Φροντίζουμε να έχουμε μια υπόγεια διάβαση, ένα κοτέτσι, καρπούς κλπ.

Τα αρκουδάκια παίζουν με τη μαμά τους και τρώνε από τους καρπούς που βρίσκουν στο δάσος.  Όμως καθώς πηγαίνουν προς το δρόμο, δεν προλαβαίνουν να περάσουν απέναντι και χάνουν τη μαμά τους. Τώρα πρέπει να βρουνε μόνα τους το δρόμο της επιστροφής και είναι πολύ λυπημένα... Είναι φθινόπωρο και τα φύλλα από τα δέντρα πέφτουν.
Περνούν από μια υπόγεια διάβαση το δρόμο, και βγαίνουν στην άλλη πλευρά όπου βρίσκουν πολύ ωραίους καρπούς για να φάνε.
Λίγο παραπέρα τρώνε και άφθονο μέλι που τους δίνει δύναμη.
Στο δρόμο τους συναντούν ένα πολύ ωραίο κοτέτσι. Ευκαιρία να φάω μια στρουμπουλή κότα, σκέφτονται, αλλά εκείνη τη στιγμή βγαίνει ο αγρότης με την καραμπίνα και πυροβολεί στον αέρα. Τα αρκουδάκια τρέχουν να κρυφτούν.
Έρχεται ο χειμώνας... Κάνει πολύ κρύο και αρχίζει να πέφτει χιόνι... Πρέπει να πάνε να βρουν μια ζεστή φωλιά για να περάσουν το χειμώνα... (Βάζουν τα κουκλάκια στη φωλιά τους)...Κοιμούνται
Έρχεται και η άνοιξη και οι αρκουδίτσες ξυπνούν. Όμως έχουν ξελιγωθεί από την πείνα. Ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουνε φαγητό. Βρήκαν κάτι ωραία μελίσσια μιαμ μιαμ...
Μα τι βλέπουν;;;
Η μαμά τους!!!!!!

6η Δραστηριότητα: Το κυνήγι της φωλιάς 

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες. Η μία ομάδα με τα αρκουδάκια της βγαίνει έξω από την τάξη, ενώ η άλλη κρύβει τις φωλιές μέσα στο νηπιαγωγείο καθώς και πιατάκια με φαγητό. Όση ώρα διαρκεί το τραγούδι της αρκούδας, οι αρκούδες πρέπει όλες να πάρουν φαγητό, να βρουν μία φωλιά και να πέσουν σε χειμερία νάρκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας.